Néhány évvel ezelőtt több sokat utazó ismerősöm is évi több, mint 1 millió forint visszatérítést tudott felhalmozni az Erste Joker és Citi Life hitelkártyájával. Ma ez már szinte elképzelhetetlenül nagy számnak hangzik az alacsony visszatérítési limitek mellett. De mi ennek a lelombozó megfogyatkozásnak az oka és számíthatunk-e arra, hogy egyszer visszatér hozzánk a hitelkártya Kánaán?

A változás mögött egy 2015-ös EU szabályozás áll, mely a korábban 2-3%-ot is elérő “interchange” banki költséget 0.3%-ban maximalizálta a magán hitelkártyákra. Az interchange a terminált üzemeltető kereskedő kénytelen megfizetni a hitelkártyát kiállító banknak minden egyes tranzakció után. Mivel korábban minden tranzakcióból szépen részesültek a bankok, így könnyen ajánlottak kecsegtető üdvözlő bónuszokat és magasabb visszatérítéseket. A szabályozás változásával azonban jelentős bevételtől esnek el az pénzintézetek, így Európa-szerte kénytelenek voltak megkurtítani ajánlataikat.

Ezért sokkal jobbak az amerikai hitelkártyák

Amerikában tízből közel 8 embernek van hitelkártyája, míg Magyarországon csupán 11% a hitelkártyák penetrációja. Ennek fő oka, nem a banki rendszerek fejlettségében, hanem sokkal inkább a hitelkártya ajánlatok közötti hatalmas különbségben keresendő. Míg a tengerentúl akár ezer dollár értékű üdvözlő ajándékra és 4-5%-nak megfelelő visszatérítésre számíthatnak a kártyatulajdonosok, addig idehaza nagyra értékeljük, ha 2%-ot kapunk valahol. Nem meglepő módon, Amerikában sokkal magasabbak, akár a 3%-ot is megközelítik az interchange költségek, így van miből gazdálkodnia a hitelkártya kibocsátóknak.

Tényleg ennyivel rosszabbul járunk?

A válasz erre a kérdésre kettős. Egyik oldalon persze elesünk hitelkártya pontoktól és visszatérítésektől, de a másik oldalon hosszútávon alacsonyabb árakra számíthatunk elméletileg. Mivel a kereskedőknek nem kell 2-3% extra költséggel számolniuk a hitelkártyás tranzakciók után, így ezt nem kell átterhelniük a fogyasztókra és csökkenthetik áraikat. Legalábbis ez volt a megfontolás az Európai Uniós szabályozás mögött, illetve Dél-Amerikában és Ausztráliában is, ahol hasonló döntések születtek.

Azért nincs minden veszve, most is vannak kíváló ajánlatok a piacon, melyekkel akár évi több százezer forint visszatérítést gyűjthetünk. Ha kíváncsi vagy a legjobb hitelkártyákra, akkor látogass el a melyikhitelkartya.hu főoldalunkra. Ha többet szeretnél megtudni, erről a témáról, akkor pedig ezt a cikket ajánljuk.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük